5. 6. 2020.

Libanske noći na moj način


Kakva radost za čulo ukusa! 
Recept koji je napokon dočekao svoj red ali ne u svom originalnom izdanju. 
U original recept ide prvo šlag preko griza, potom karamel i na kraju mleveni pistaći. Sigurna sam da je dobro ali s obzirom da je pravljeno u nezgodno korona vreme, pravilo se sa onim što se zateklo u kući :)
Volela bih da probate, božanstvenog je ukusa!





4 porcije:

1 litar mleka
5 kašika griza
8 kašika šećera
1 jaje
2 vanilin šećera

karamel

5 kašika šećera
5 kašika mleka
5 kašika neutralne pavlake
5 gr maslaca

Prvo napraviti karamel

Na blagoj vatri otopiti šećer, dodati mleko i neutralnu pavlaku, promešati i pustiti da se šećer potpuno otop. Dodati maslac, mepati sve vreme dok se ne ujednači. Sipati u teglicu.

Od litre mleka odvojiti oko 2 dcl i pomešati sa grizom. Dodati žumance, belance ostaviti za kasnije.

U preostalo mleko dodati 8 kašika šečera + 2 vanilina.  Kada provri, dodati razmućen griz, smanjiti vatru na 3 (6) i pustiti 10 minuta da se kuva povremeno mešajući. Kad se zgusne dodati umućeno belance, promešati i skloniti sa vatre.

Sipati u čaše, pokriti prozirnm folijom  da se ne stvori skrama. Kad se ohladi ostaviti u frižider 1 sar. pa dekorisati. Stavit orahe i preliv od karamela. 

Prijatno!