Najukusnija pita sa višnjama koju sam imala prilike da probam. Preporuka je da se jede topla sa kuglom sladoleda od vanile :)
Potrebno:
450 gr. brašna
5 kašika šećera
100 ml ulja
100 ml mleka
180 gr kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Fil
400 gr očišćenih višanja
5 kašika šećera
4 pune kašike gustina (80gr)
500 ml soka od višanja
Priprema:
Zamesiti testo od navedenih sastojaka pa ostaviti u frižider na 15 minuta, taman dok se ne skuva fil.
Od pripremljene količine soka odvojiti oko 100 ml i razmutiti gustin. U ostatak dodati šećer i pustiti da provri. Sipati gustin i kuvati na srednjoj temperaturi 3/6 dok se tečnost ne zgusne, oko 8 minuta. Skloniti sa vatre i dodati oceđene višnje.
Testo izvaditi iz frižidera, premesiti i podeliti na dva dela. U kalup staviti papir za pečenje, možete ga i obložiti sa strana. Staviti prvi deo testa, preko toga puding od višanja i preko ponovo razvučeno testo.
Peći oko 45 min. na 180C.