10. 1. 2010.

Crna torta sa kestenom


Divna sočna torta od kestena






Ovo je jedan zaista divan i izdašan kolač :)

Sastojci :

kora

1 1/2 šolja šećera

1/2 šolje ulja

3 komada jaja

1 1/2 šolja griza

1 šolja mlevenih oraha

1/2 šolje seckanih oraha

1 šolja mleka

2 kašike kakaa

2 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

5 komada izrendanih  neoceđenih jabuka

izrendana korica pomorandže

fil:

250 gr. kestena

125 gr putera

200 ml slatke pavlake

100 gr. čokolade za kuvanje

100 gr. oraha za posipanje

Priprema:

Sve sastojke za koru sjediniti i ispeći koru u plehu od rerne, preseći na pola i po njima iscediti sok od pomorandže.

Slatku pavlaku staviti u šerpicu i zagrevati vodeći računa da ne proključa. Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre i ohladiti. Mikserom ulupati u šlag, Umutiti puzter i kesten pa sjediniti sa čokoladnim šlagom..

Koru pramazati polovinom fila, staviti drugu koru pa ostatak fila.

Može se umutiti i kesica šlaga, pa ređati kora-fil-šlag-kora, fil- ml. orasi ili opet šlag.

Posuti mlevenim orasima. Praviti dan-dva ranije.