ulaznica za Ajme koliko nas je
Ovaj recept je iz starog kuvara moje majke, negde iz 50-tih godina prošlog veka. Interesantan i malo izmenjen, jer ja uvek moram da dodam nešto svoje. To mi je u krvi :).
Potrebno:
za koru
200 gr. mlevenog keksa
kuvana crna kafa
griz:
1 litar mleka
100 gr.šećera
125 gr. griza
2 belanca
1 vanilin šećer
Karamel preliv:
100 gr. šećera
1/2 litre mleka
2 žumanca
Priprema:
Od litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutit griz. U ostatak mleka dodati šečer i vanilin pa pustiti da provri. Skloniti sa ringle i polako dodati griz, muteći sve vreme da se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na ringlu, smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne kao puding. Umutiti belanca i sipati u vruć fil.
Mleveni keks preliti sa toliko kafe da se može lepo umesiti kora.
Karamel preliv
2 žumaca umutiti sa 1/2 litre mleka
100 gr šećera staviti u šerpicu i otopiti da dobije lepu mrku boju, dodati 4 kašike vode i pustiti da se šećer otopi. Polako dodati mleko i žumanca pa kuvati dok se ne dobije željena gustina.
Ovaj kolač sam pravila u manjim kalupima za puding.
Kalupe sam malo nakvasila vodom, sipala griz i pustila da se ohladi. Koru od keksa sam rastanjila na debljinu prsta i modlom od pudinga vadila krugove kojima sam zatvorila kalupe. Posle 3h provedena u frižideru samo sam ih preokrenula i prelila karamelom..
Kolač se može napraviti i u drugim vrstama kalupa npr. sa skidajućim stranicama.