19. 3. 2022.

PUSLICA TORTA

 U jednoj reči: Obožavana :)



Puslica torta je omiljena torta moje ćere. Zato mi je naručila da je pravimo za rođendan njene prijateljice.. Snimak je načinjen pre par godina i vredi ga sačuvati u arhivi. Presek na žalost nije uslikan. Ne zamerite...


Potrebno:


Kora ( peče se u plehu od rerne)

10 belanaca
20 kašika šećera
1kašika sirćeta
6 kašika prezli (na tri belanca - kašika prezli)

Fil:

1litar mleka
10 žumanaca
8 kašika šećera
4 kesice vanilin šećera
8 punih kašika brašna

250 gr margarina ili maslaca
250 gr mlevenih oraha

3 kesice šlag krema
400 ml mleka


Za ružice:

100 gr šlaga 

180 ml mleka


Priprema:

Umutiti belanca u penu, dodati sirće i kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodati prezle i izmešati ručno. Staviti belanca u pleh od rerne na koji ste stavili papir za pečenje. Peći na 170 30 min. pa smanjiti na 150 još 30 min. Isključiti rernu i ostaviti da se suši još jedan sat. Preseći na tri dela.


Krema:


Od litre mleka odvojiti količinu koja je dovoljna da se razmute brašno i žumanca. U ostatak mleka staviti šećer, vanilin i margarin. Pre nego što provri pomeriti sa plotne i dodati razmućeno brašno. Promešati, vratiti na vatru, stalno mešajući. Kad počne da se blago zgušnjava isključite plotnu ali nastavite da mešate dok ne dobijete gustinu pudinga. Staviti prozirnu foliju i pustiti da se ohladi. Dobro umutiti mikserom pa dodati orahe i izmešati ručno.

*Prema izvornom receptu margarin se muti sa 200 gr šećera u prahu pa se doda i ohlađen krem. Meni je to ipak previše šećera.

Umutiti šlag krem sa mlekom i odvojiti 1/3 za oblaganje torte. Za ružice će vam trebati dodatni šlag.
Ređati kora - Fil - šlag - kora - Fil - šlag dok se sve ne utroši. Završiti šlagom. Dekorisati po želji. Možete samo dekorisati mlevenim orasima i polutkama po ivicama.

Ružice su pravljene od šlaga i to sa Wilton nastavkom 1M.

Prijatno!