U jednoj reči: AJME!
Nekada davno u jednom kafiću probala sam ovakvu vrstu kolača. I da, bio je čista fantazija od čokolade. Ja vam danas predstavljam nešto slično samo uz dodatak kestena. Mogu vam reći samo da probate. Toliko se lako i brzo pravi da imate za svoje ukućane ili iznenadne goste fenomenalan desert.
Potrebno:
Za koru:
300 gr keksa ( plazma ili običan Petit beure)
200ml skuvane kafe u koju ste dodali
1kašiku kakaa
Krema:
200 ml neutralne pavlake (Cucina d oro)
1kašika šećera
1 vanilin šećer
50 gr crne čokolade
Par kapi ekstrakta ruma
250 gr kesten pirea
I još:
4 kašike šlag krema
120 ml hladnog mleka
Glazura:
50 gr crne čokolade
2 kašike ulja
3-4 kapi ekstrakta ruma
Priprema:
Neutralni pavlaku podeliti u dva dela i u jedan dodati kašiku šećera i vanilin. Izmiksati sa kestenom.
U drugi deo pavlake dodati izlomljenu čokoladu i na laganoj vatri je otopiti. Pomešati sa kremom od kestena.
Umutiti šlag krem ali ne previše čvrsto pa dodati u kesten i sve zajedno dobro umutiti. Ostaviti na stranu dok pravimo koru.
U mleveni keks dodajte kašiku kakaa i ohlađenu kafu pa zamesite testo.
Kalup za tart promera 27cm ( poželjno bi bilo da imate onaj koji ima pokretan obruč), namažite maslacom ili margarinom pa utapkajte koru od keksa sa svih strana.
Staviti preko kore fil, poravnati, pokriti providnom folijom i staviti u zamrzivač na 30 minuta.
Otopiti čokoladu sa uljem na pari.
Preliti prohlađen tart i dekorisati po želji.
Uživajte i prijatno!