5. 3. 2022.

Tart od kestena

 U jednoj reči: AJME!




Nekada davno u jednom kafiću probala sam ovakvu vrstu kolača. I da, bio je čista fantazija od čokolade. Ja vam danas predstavljam nešto slično samo uz dodatak kestena. Mogu vam reći samo da probate. Toliko se lako i brzo pravi da imate za svoje ukućane ili iznenadne goste fenomenalan desert.





Potrebno:

Za koru:

300 gr keksa ( plazma ili običan Petit beure)

200ml skuvane kafe u koju ste dodali

1kašiku kakaa

Krema:

200 ml neutralne pavlake (Cucina d oro)

1kašika šećera

1 vanilin šećer

50 gr crne čokolade

Par kapi ekstrakta ruma

250 gr kesten pirea

I još:

4 kašike šlag krema

120 ml hladnog mleka


Glazura:

50 gr crne čokolade

2 kašike ulja

3-4 kapi ekstrakta ruma


Priprema:

Neutralni pavlaku podeliti u dva dela i u jedan dodati kašiku šećera i vanilin. Izmiksati sa kestenom.

U drugi deo pavlake dodati izlomljenu čokoladu i na laganoj vatri je otopiti. Pomešati sa kremom od kestena.

Umutiti šlag krem ali ne previše čvrsto pa dodati u kesten i sve zajedno dobro umutiti. Ostaviti na stranu dok pravimo koru.

U mleveni keks dodajte kašiku kakaa i ohlađenu kafu pa zamesite testo. 

Kalup za tart promera 27cm ( poželjno bi bilo da imate onaj koji ima pokretan obruč), namažite maslacom ili margarinom pa utapkajte koru od keksa sa svih strana. 

Staviti preko kore fil, poravnati, pokriti providnom folijom i staviti u zamrzivač na 30 minuta.

Otopiti čokoladu sa uljem na pari.

Preliti prohlađen tart i dekorisati po želji. 

Uživajte i prijatno!